1. Please sign in or join the Thunderbird club free to access the search page and many other free site features.
    If you forgot your password click here.

    Click the "X" to the right to dismiss this notice.
    Dismiss Notice

2003 starting issue

Discussion in '2002 - 2005 Ford Thunderbird' started by rdcjac, Jul 7, 2017.

  1. Purchased 2003 recently, all recalls have been completed per previous owner. Has 89,000 miles and no known issues in the short time we've had it.

    This issue is starting. Most of the time, turn the key on and it starts right up. Other times it make take 5-6 tries before it starts. Turn it off and starts first time.

    I don't think it's the starter or battery as it cranks and continues to try to start. We just have to keep turning the key on/off until it does start.

    Being internment, I hate to take to dealership and have them try random replacement items.

    Any suggests or similar issues ?

    New to site and being a bird owner.
     
    John Hayman likes this.
  2. captrick

    captrick Well-Known Member Lifetime Donor

    I had a similar problem a while ago, and it turned out to be the crank sensor on the back of the engine in the bottom of the bell housing. After we changed that 3 years ago the problem went away. Because of it's location it gets water, dirt, and oil in it and it doesn't sense the crankshaft rotation. Good Luck Rick
     
  3. JW in Dixie

    JW in Dixie Well-Known Member Lifetime Donor

    Could be a faulty contact in the switch itself - starter contacts okay but ignition contacts not. Could check with a voltmeter or test light connected to the ignition circuit somewhere, somehow ?? under the hood. Not an expert on Birds.
     
  4. Red Tail

    Red Tail Active Member Lifetime Donor

    My 2005 Premium 50th Anniversary is in the shop now, same issue. I believe it to be the PATS Sensor ring?
     
  5. Thanks for the thoughts. Replaced crank sensor. Started first time for about a week, parked at grandkids house last evening and it took approx. 20 starting tries but finally. Uuggghhh hWe observed the red security light on the dash flashing very fast while trying to start ?
     
  6. captrick

    captrick Well-Known Member Lifetime Donor

    Make sure that the plug on the crank sensor wire is clean and making a good connection.
     
  7. Will double check that again, thanks
     
  8. Sounds to me like you have a weak fuel pump, or clogged fuel filter. I would check fuel pressure on fuel rail first. Then I would check and replace fuel filter. Then I would recheck fuel pressure on fuel rail. If still just cranking then I would spray starting fluid in air intake. Car should start and run for about 5 seconds after spraying starter fluid in intake. If that happens then I would place the problem with a faulty fuel pump. Go to youtube for video on replacing fuel pump. Not much room to work in but it can be done by a diy owner. I did mine in 4 hours. Paid $105 for lifetime warranty pump from Oreillys auto parts. The dealer quoted me $1100 for pump and $800 labor. Did it myself and runs like a champ. Good luck. Keep in touch on the final results. Phil
     
    John Hayman likes this.
  9. Update, and thanks to all. Grandson-in-law noticed the red dash light flashing fast when it wouldn't start (I never noticed). Found in the forum a similar issue where the ignition/key caused a no start from the security. Contact cleaner in the ignition chamber (let dry overnight) and contact cleaner on the key (wipe off). So far no issues starting at all. Hope it was this simple.
     
    John Hayman likes this.
  10.  
  11. Outstanding! God bless and drive safe!!!! Phil
     
    John Hayman likes this.
  12. Did you get your issue resolved ? I'm still having same problem. Thansk
     
    John Hayman likes this.
  13. I have not and in the mean time another issue. It still starts first time on occasion and the next time it may take 4-5 attempts to start. Security light flashes when it will NOT start, when it's steady it starts right up. I now have an issue where it dies while driving without notice/sound/symptom. All lights on dash, driving lights, etc. It has done this 4 times to me now. Have done all the diy options I've found on the forum with no change. Trying to decide whether to take to a dealer or reputable shop for diagnostics. Frustrated
     
  14. Update - have had it to the dealership, they found NO issues. Said starting was probably because I didn't have a "Ford" key programmed. They gave me a new one........said there were no codes and nothing to go on and closed the ticket on the car. Day after at home, same thing security light flashes and won't start..........try several times and eventually it has started. Called them back..........dealer said they didn't have a clue. Might have to get to the security module they said the dash had to be removed. Would get very costly.
     
  15. I have not, very frustrating.
     

Help us by sharing/liking this page below and G+

Shop Amazon.comPlease shop Amazon.com using this link to support the forum!